Új felfedezés, avagy mitől lehetne könnyebb a leszokás

A tudomány nem áll meg. Keresi a válaszokat arra a kérdésre, hogy miért megy valakinek könnyeben a leszokás, másnak meg nehezebben?

kép forrása

 

Egy friss kutatási eredmény szerint vannak, akik be vannak huzalozva arra, hogy könnyebben átvészeljék ezt az időszakot. Van egy terület az agyunkban, az insula, mely szabályozza a sóvárgást és ösztönöz bennünket annak csillapítására. Joseph McClernon, a Duke Orvosi Egyetem professzora 85 olyan dohányost vont be kísérletébe, akik legalább napi 10 szál cigit szívnak. A kutatásban résztvevőknek 10 hétre fel kellett hagyni a dohányzással, úgy hogy ebben az időszakban támogatva lettek nikotinpótló eszközökkel. 

MRI vizsgálatoknak köszönhetően észrevették, hogy azoknál, akik ebben a 10 hétben visszaestek, alacsonyabb volt az insula területén mért aktivitás. Továbbá az insula és olyan motoros területek között, melyek átfordítják a sóvárgást cselekvésbe is alacsonyabb aktivitási értékeket mértek. Ellenben azoknál, akik sikeresen végig tudták vinni a leszokást, erősebb aktivitást találtak ezen agyi területekben. 

A kutatást vezető Joseph McClernon szerint, ez a felfedezés segíthet abban, hogy személyre szabottabb leszokási tervet biztosítsunk minden arra vállalkozónak. Ha alacsonyabb aktivitás tapasztalható az insulában, akkor érdemesebb egy intenzívebb programmal megtámogatni a leszokást.  McClernon elképzelése, hogy az insula aktivitásának növelésével erősödik a kapcsolat a sóvárgás és a viselkedés között, olyan irányba, mely segíti a rágyújtás elkerülését. Az egyelőre megoldásra vár, hogy hogyan lehet magát a neurális rendszert ösztönözni az erősebb aktivitásra.

Angelika

forrás