Változás alapanyagai

Ahogy ígértem egy korábbi bejegyzésben, ma elindul a Változás Saga.

Mindaz, amit a változás érdekében, annak elősegítése céljából megteszel, és/vagy megtörténik Veled, azt változási történéseknek nevezhetjük. Mint alapanyagok egy jó húsleveshez, ezek alapanyagjai a változásnak.

Kilenc ilyen alap változási történést lehet a legtisztábban elkülöníteni. Ez az ábra szemléltetné ezeket:

változási történések_1.jpg

 

Kicsit részletsebben is megismerkedhetsz ezekkel alább. Vegyük sorba ezt a 9 történést.

  1. Tudatosítás

Freud megfogalmazásában a pszichoanalízis célja „tudatossá tenni a tudattalant”. Ez a gondolat túlmutat már az elfojtott gondolatok, érzelmek feltárásán. A helyzetünkre, önmagunkra, a problémáinkra vonatkozó összes tudás hozzájárul egy tudatosabb életminőséghez. (Miért kezdtem anno dohányozni? Milyen szerepet tölt ki ez az életemben? Mi kapcsolódik bennem a dohányzáshoz? stb. )

  1. Társadalmi könnyítések

Ide sorolhatók mindazon, a külső környezetből származó lehetőségek, melyek elősegítik, támogatják, fenntartják a változás folyamatát. (Például a nemdohányzó területek, a dohánytermékeke eladásának korlátozása, stb.).

  1. Az érzelmek felkeltése

Célja, hogy tudatosabbá váljanak a változással szembeni hárításaink. Alapjaiban hasonlít a tudatosság fokozásához, de mélyebb, érzelmi szinten működik. Ide kapcsolhatók a katartikus élmények, melyek egyben hatalmas megkönnyebbülést hoznak, illetve cselekvésre is sarkallnak.

  1. Önmagunk újraértékelése

Feltétele, hogy gondolatilag és érzelmileg újraértékeljük a problémánkat. Felmérjük, hogy milyen lesz az életünk, ha már mondjuk nem fogunk dohányozni. Itt már nem csak hisszük, hanem érezzük is, hogy jobb lenne az életünk, ha a problémánkon változtatnánk. Érzelmi és racionális újraértékelése ez önmagunknak.

  1. Elköteleződés

Ha már megszületett a döntés a változás mellett, akkor vállalni kell a felelősséget is. El kell tudunk köteleződni a döntés mellett. Ki kell mondani, hogy én magam vagyok az egyetlen, aki képes tenni a változásért. Én magam vagyok az, aki leteszi a cigit. 

  1. Helyettesítés (szembeállítás)

Számunkra kedvezőtlen reakciók helyettesítés kedvezőekkel. A viselkedésünkhöz kapcsolódhatnak más körülmények (pl.: többet dohányzunk, ha unatkozunk). Meg kell keresni azt az ellencselekvést, vagy ellenreakciót, ami számunkra kedvező (például: megtalálni, hogy hogyan foglalhatnánk le magunkat, mikor unatkozunk).

  1. A környezet ellenőrzése

Itt is a cselekvésen van a hangsúly, de a fókusz kint van, a környezetünkön. Cél, hogy a engem körülvevő miliőben csökkenjen a problémát kiváltó események előfordulásának valószínűsége. Lehető legkevesebb olyan inger érjen minket, ami előhozza a problémát. Ide sorolható akár az is, hogy megpróbálom leszűkíteni azokat a helyzeteket, amikor dohányozni szoktam, akár azzal, hogy kevesebb kávét iszok egy nap.

  1. Jutalmazás

Büntetés és jutalmazás egy dimenzió két véglete. A büntetés nem hoz tartós változást, csak ideiglenest. Ezzel szemben a jutalmazást hatékony tud lenni a tartós viselkedés megváltozás megteremtésében. Szeretnél eljutni egy egy jó koncerte? Akkor spórold össze a meg-nem-vett cigik árából és ajándékozd meg magad vele.

  1. Segítő kapcsolatok

Az önerőből történő változás nem zárja ki a szakemberek közbenjárását, de a társas támogatást még inkább hangsúlyozza. Nem kell az változást magányosan végigvinni.

 

Ezek lennének a leggyakrabban alkalmazott és legerőteljesebb változási történések, melyek mind szakemberek, mind pedig az önerőből változtatók sikerrel használhatnak. Ezeket a történéseket tág stratégiaként kell értelmezni, melyekbe még számos technika, módszer, eszköz lehetősége rejlik.

Fedezd fel magadban a Te történéseidet, és alkalmazd azokat a változás szolgálatában.

Következő részekben már a változás lépéseit mutatom be nektek. Leírom, hogy a Prochaska-ék által megfogalmazott modell alapján, milyen szakaszai vannak a változásnak. A különböző szakaszok részletesen is bemutatásra kerülnek, hogy pár hasznos eszközt, és technikát is adhassunk a kezetekbe.

Folytatás a jövő héten várható

Angie

Forrás: Carlo C. DiClemente, John C. Norcross, James O. Prochaska: Valódi újrakezdés (2009).

Előzmények:

  1. Változás Prológus